Van Aswoensdag naar Ash Wednesday

B. van de Mortel, pastoor

Door de jaren heen is de veramerikanisering in ons kleine landje behoorlijk goed doorgedrongen. Amerikaanse commerciële dagen krijgen langzamerhand steeds meer een plaats in onze samenleving. Van Halloween tot Black Friday, van Blue Monday tot Valentine’s day. Er was een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat niet de commercie en de VS bepaalde dagen ging vercommercialiseren, maar dat eigen cultuur en feesten maatgevend waren. Van St. Maarten tot Sinterklaas; van Driekoningenzingen tot de paasvuren. Carnaval is ook zo’n heerlijk feest dat aanvankelijk vooral ook gemoedelijk en gezellig werd gevierd. Een feest gericht ook op een belangrijke periode die voor bijna iedereen in de samenleving aanbrak; de sobere Vastentijd; die met zijn vastentrommeltjes en vleesloze dagen bij sommigen ouderen nog in het geheugen ligt.

Een samenleving kan veranderen en zal de komende jaren nog meer en misschien nog wel sneller veranderen. De laatste herinneringen aan het Rijke Roomse leven zullen verdwijnen, behalve misschien wat commerciële geneutraliseerde feesten die geld in het laatje brengen. Voor de gedoopte christenen, vooral de jonge mensen die er stiekem best nog wel wat zijn in aantal, des te meer de uitdaging om eigenlijk werk te maken van hun geloof en hun identiteit. Het christendom is geen zwak, saai of ouderwets geloof dat niet meer van deze tijd is. Het christendom is de godsdienst van God die in de wereld gekomen is om zich te laten kennen. De godsdienst die daarom juist midden in de wereld van vandaag dient te staan en zich aanpast aan de context om haar boodschap aan mensen in het hier en nu aan te bieden. Het zijn alle gedoopten, inclusief de jonge mensen die nooit meer naar de kerk gaan, die door het doopsel de uitnodiging hebben ontvangen licht van de wereld te zijn. Zij mogen hun godsdienst leren kennen en die midden in de samenleving plaatsen op een eigentijdse wijze.

De Veertigdagentijd na Carnaval is altijd een periode van reflectie en inkeer. Laat het voor allen die ooit gedoopt zijn het moment zijn om misschien iets meer te ontdekken van die grote traditie waarvan ze deel uitmaken. Misschien wordt Aswoensdag dan in de toekomst, lekker hip, Ash Wednesday genoemd. Het laat zien dat het christendom leeft waar de gedoopten hun godsdienst beleven.